_

Kruisbestuiving

LJ Veen 2004, 2005

Juist terug van zes uitputtende maanden in een Afrikaans ziekenhuis krijgt tropenarts Cas Peters bij een medische keuring te horen dat zijn aidstest positief is. Onmogelijk is dat niet. Tijdens operaties en bevallingen is hij meer dan eens in aanraking geweest met bloed van patiënten en in het gebied waar hij werkte is minstens een op de zeven mensen geïnfecteerd met hiv. Er speelde echter ook een romance.

Aan de hand van aantekeningen in een notitieboekje gaat Cas in zijn herinnering op zoek naar het moment van zijn besmetting. Gaandeweg ontvouwt zich een verhaal dat naar een verschrikkelijke conclusie voert, totdat gebeurtenissen een andere loop nemen.

Dramatisch en rauw, maar bij tijden ook geestig schetst deze roman het leven van een tropenarts met op de achtergrond de voortdurende dreiging van een hiv-besmetting.

 

‘Op geraffineerde wijze beschrijft Groen afwisselend de periode als tropenarts in Tanzania en het heden van hoofd-persoon Cas Peters. Pijnlijk wordt duidelijk aan welke gevaren een arts in Afrika blootstaat.’  Medisch Contact