_

Overlander

Van Gennep 2014

 

 

Jesse Drost, tropendokter, begint moe te raken van het werken temidden van de armoede op het platteland van Tanzania. De voortdurende schaarste aan medische middelen en corruptie bij het ziekenhuispersoneel brengen hem aan het twijfelen of wat hij doet nog wel zinvol is. Wanneer hij door een eigenaardig voorval in aanraking komt met een goed georganiseerde particuliere praktijk in Dar es Salaam en hem daar een baan wordt aangeboden, aarzelt hij dan ook niet lang.

Van het ene op het andere moment krijgt hij een heel ander leven. Vrijwel alle patiënten in de stadspraktijk zijn ex-pats, wier bestaan zich voornamelijk afspeelt achter de hoge muren van huizen met zwembad. Voor alles is personeel, verveling ligt dagelijks op de loer. De conversatie op de talloze party’s en bij de exclusieve zeilclub wordt beheerst door roddel, gefluister over seksuele escapades en het afgeven op Afrikanen.
Ondanks het vaak onhebbelijke en veeleisende gedrag in zijn spreekkamer weet Jesse zich binnen de blankengemeenschap aardig staande te houden. Totdat hij op een dag een vergissing begaat…

Een rijke verscheidenheid aan personages bevolkt de nieuwe roman van Adriaan Groen. Met scherpe observaties en laconieke pen tekent hij de blanken die om wat voor reden dan ook iets te zoeken hebben op het Afrikaanse continent.

 

‘Adriaan Groen is een van de weinige Nederlandse schrijvers die het waard is om alles van te lezen. Door zijn ogen zien we het warme, mysterieuze, verrassende en overrompelende Afrika.’  Ralf Bodelier in De Bezieling