_

Halen en brengen

  Mension 2015

 

 

Vraag een tropenarts naar zijn of haar belevenissen en er komt een verhaal. Vraag het Adriaan Groen en er komen er tweeënzestig. Grappige, aandoenlijke, soms hartverscheurende schetsen van het alledaagse leven in en rond een missieziekenhuis in Tanzania. Verhalen over Afrikanen vooral, maar ook over Malaria, HIV en Ebola, over slangen en krokodillen, over nonnen en missiepaters, medicijnmannen en magie. Mooie observaties, schijnbaar als terloops opgetekend, maar met oog voor detail. De soms cynische ondertoon van Groen kan niet de warmte en betrokkenheid verhullen die hij onmiskenbaar voelt voor het Afrikaanse continent.

Deze uitgave bevat een selectie verhalen uit de twee eerder verschenen bundels ‘Wat weet ik er eigenlijk van? en ‘Vijftig maanden zwaar’. De inhoud is verrijkt met nog niet eerder gepubliceerd werk. Daarmee wordt een tijdsbestek van veertig jaar Afrika bestreken, vanaf de eerste weken van een jonge, idealistische ontwikkelingswerker tot en met de nadagen van een gepokt en gemazeld tropendokter. Dat maakt ‘Halen en brengen’ tot een must voor iedere Afrika-ganger.

 

‘Adriaan Groen schrijft razend sympathieke boeken’ My World

‘Adriaan Groen weet op scherpe manier zijn twijfels over het leven en werken in Afrika neer te zetten’ Medisch Contact

‘Groen schrijft ontroerend en humoristisch’ Plus magazine