_

Biografie

Adriaan Groen (1948) groeide op in het Rotterdamse havengebied, ten zuiden van de bruggen over de Maas. Hij wil naar zee, net als zijn vader, maar hij komt niet door de keuring voor stuurman. In plaats daarvan gaat hij medicijnen studeren. Na zijn artsenstudie vertrekt hij via bemiddeling van de hulporganisatie Memisa naar Tanzania. Hij werkt er vier jaar in het Turiani Hospital. In deze tijd begint hij zijn dagboekaantekeningen om te werken tot korte verhalen. Ze worden bijeengebracht in de bundel Wat weet ik er eigenlijk van? Notities van een tropenarts.

Na afloop van zijn contract werkt hij enige tijd in een particuliere praktijk in het sultanaat Oman en zwerft vervolgens een jaar door het Nabije en Verre Oosten, Australië, Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten.

In 1983 pakt hij weer een leven op in Nederland. Hij wordt waarnemend huisarts in Krimpen aan de IJssel en geeft daarnaast onderwijs aan medisch studenten van de Erasmus Universiteit. Zes jaar later houdt hij het voor gezien. Opnieuw vertrekt hij naar Tanzania, dit keer naar het veel meer afgelegen Ndala Hospital. Ruim vier jaar werkt hij daar. Aantekeningen uit die tijd vormen de basis voor de verhalenbundel Vijftig Maanden Zwaar, waarvan het eerste exemplaar in december 1997 wordt aangeboden aan de toenmalig minister van ontwikkelingshulp Jan Pronk.

Terug in Nederland laat Adriaan Groen nieuwe pogingen een geregeld bestaan op te bouwen varen. Uitgezonden door Memisa (het latere Cordaid) werkt hij in een aantal ziekenhuizen in Oost Afrika en in een vluchtelingenkamp.

In 2002 komt bij uitgeverij LJ Veen zijn roman Vertrapt Gras uit. Het beschrijft de lotgevallen van een noodhulpteam in een vluchtelingenkamp in noordwest Tanzania. De wijze waarop hulporganisaties te werk gaan, de explosieve situatie in het kamp, onderlinge verhoudingen binnen het team en een stuk lopende liefdesrelatie vormen de belangrijkste ingrediënten. Het boek zorgt voor opschudding. Onder de kop “Westers circus van mattende hulpverleners” verschijnt een groot artikel in Trouw. Radio- en televisie-interviews volgen.

In 2004 ligt Kruisbestuiving in de winkels, een roman over een arts die na zes maanden werken in een missieziekenhuis in Oost Afrika te horen krijgt dat zijn HIV-test positief is. Aan de hand van aantekeningen in een notitieboekje probeert hij het moment van zijn besmetting te achterhalen. Gaandeweg wordt duidelijk waarom dat tijdstip zo belangrijk voor hem is.

De roman Trommelhart komt in 2007 uit, het aangrijpende verhaal over een man die het slachtoffer wordt van een Afrikaanse beheksing welke hem tot in Europa lijkt te achtervolgen.

In Overlander, het boek dat in 2014 bij uitgeverij Van Gennep verschijnt, komen vooral de blanken in Afrika aan bod. Tropendokter Jesse Drost die tot dusverre alleen in missieziekenhuizen en vluchtelingenkampen heeft gewerkt, waagt zich in de wereld van de ‘expats’.

Adriaan Groen is nog regelmatig in Tanzania te vinden, maar doet geen klinisch werk meer. Sinds april 2014 heeft hij ook zijn onderwijstaak bij diverse tropencursussen overgedragen. Een nieuwe roman staat op stapel.